Vinnaren av Liberalerna Östergötlands primärval inför valet av ny partiledare i Liberalerna har i kväll korats. Inför en välfylld sal i Linköpings stadshus fick vinnaren Nyamko Sabuni ta emot medlemmarnas uppskattning och stöd.

Nyamko Sabuni

Genom ett historiskt primärval avgjorde de lokala partimedlemmarna i Östergötland vilken kandidat som förbundet kommer att stödja som ny partiledare för Liberalerna inför det extra landsmöte som äger rum 28 juni.

De tre kandidaterna Johan Pehrson, Nyamko Sabuni och Erik Ullenhag fanns på plats för en utfrågning av Mathias Sundin, varefter medlemsomröstningen avslutades. Medlemmarna har haft möjlighet att rösta både digitalt inför primärvalet och analogt i samband med själva evenemanget.

Resultat i primärvalet
Nyamko Sabuni: 139 röster, 57 %
Erik Ullenhag: 93 röster, 38 %
Johan Pehrson: 12 röster, 5 %

– Ett stort tack för ert förtroende! För sex år sedan lämnade jag politiken och livet har varit ganska bra med lediga helger och att kunna umgås med familj och vänner. Jag har samtidigt känt att livet är större än mig själv och att det finns utmaningar i vårt samhälle som jag vill vara med om att hitta lösningar på, sa Östergötlands partiledarkandidat Nyamko Sabuni efter utnämningen.

– Jag vill verkligen komma tillbaka till tiden då det liberala partiet var ledande på initiativ inom de politiska områdena, en tid då vi var många som med tyngd kunde nå ut med budskapen. Om jag blir vald vill jag göra det här tillsammans med många andra, med partikamrater som kan föra ut vårt budskap på bästa sätt.

Liberalerna i Östergötland höll Sveriges första primärval 2017, då valet stod mellan Jan Björklund och Birgitta Ohlsson. Denna gång fortsatte traditionen att ge makten för valet till medlemmarna., bland annat inspirerat av den demokratiska process som tillämpas i New Hampshire.

Liberalerna Östergötland gratulerar härmed Nyamko Sabuni till segern i primärvalet och önskar all lycka i det fortsatta arbetet för att sprida liberala värderingar!