Se alla

Aktuellt från Liberalerna i Region Östergötland – 6 april 2020

Måndag 6 april 2020

Ett brev från Alexander Höglund (L), regionråd

Hej liberaler,

Vi befinner oss sannerligen i en påfrestande och omtumlande situation. I världen, i Sverige och likaså i Östergötland. Coronapandemins dystra fortplantning leder till ett enormt mänskligt lidande, omkullkastar och lamslår stora delar av det vardagliga livet, hotar många företags existens och utgör en stor belastning på vårt sjukvårdssystem.

Sjukvårdens medarbetare jobbar intensivt för att ta hand om insjuknade. Ett lika högt fokus ligger på att slå vakt om sjukvårdens uthållighet och beredskap att ta emot än fler patienter. Jag vill verkligen understryka de fantastiska insatser som hälso- och sjukvårdens medarbetare gör just nu. De är värda all uppskattning som står att få!

I detta brev kommer jag att beskriva det arbete som nu bedrivs av Region Östergötland med anledningen av den uppkomna situationen. I huvudsak kommer jag beröra det arbete som sker inom hälso- och sjukvården, men också vilka åtgärder som är vidtagna för att stötta det regionala näringslivet.

Allmänt om läget

I nuläget (måndag den 6 april, kl. 11:00) är 714 östgötar testade positivt för Covid-19. Av dessa vårdas just nu 93 på sjukhus, varav 32 personer vårdas inom intensivvården. Antal avlidna i länet uppgår till 24 personer. Antalet bekräftade fall säger dock ganska lite om det verkliga antalet smittade i länet. I nuläget testas i huvudsak personer som är aktuella för sjukhusvård, personer i kommunala boenden och vissa medarbetare inom vård och omsorg. Syftet är att minska risken för smittspridning inom sjukvård och omsorg, och att nyttja de provtagningsresurser som finns på det bästa sättet.

Hälso- och sjukvården ställer om

Region Östergötland befinner sig i så kallat förstärkningsläge sedan 2020-03-23. Det innebär att sjukvården leds och samordnas av en särskild sjukvårdsledning. De har en god överblick över verksamheterna i sin helhet och kan samlat förfoga och styra över resurserna. Sedan den 23 mars är även elektiv verksamhet (planerad vård) tillsvidare inställd i de fall då behandling/operation bedöms kunna skjutas upp. Vård som är akut eller inte kan anstå kommer givetvis fortfarande tillhandahållas och det är viktigt (!) att tydligt framhålla att om man är i akut behov av sjukvård så ska man också söka den.

Hälso- och sjukvårdens medarbetare ska verkligen ha all respekt, beundran och uppskattning. Jag brukar till vardags säga att vårdens medarbetare är samhällshjältar, och är det någon gång det är extra tydligt så är det nu. På kort tid har stora delar av verksamheten ställt om, höjt sin beredskap och förmåga att möta ett accelererande antal drabbade i behov av sjukhusvård.

I situationer som dessa är det viktigt med öppenhet och transparens, och tyvärr pekar mycket på att vi fortsatt kommer ha ett mycket ansträngt läge under en tid framöver. Många åtgärder pågår därför för att ytterligare höja Region Östergötlands samlade kapacitet, om så skulle bli nödvändigt.

En inventering har bland annat skett i Östergötland av personer med sjukvårdsbakgrund men som i dagsläget inte arbetar inom vården. Det kan gälla universitetspedagoger, administrativa medarbetare, pensionerade vårdmedarbetare, studenter inom vårdyrken och hos Folktandvården m.m. Det pågår även ett arbete för att ta fram utbildningspåbyggnader för att fler av hälso- och sjukvårdens medarbetare ska kunna bli gångbara att bistå och avlasta de mer kritiska verksamheterna.

Alla åtgärder som görs syftar samlat till att säkerställa att sjukvården har den kapacitet som krävs för att omhänderta och behandla ett ökat antal Covid-patienter. Vi tar höjd och håller beredskap för att klara en eskalerande situation, men hoppas såklart på att kurvan blir så plan som möjligt. Här kan vi alla göra skillnad, genom att följa de försiktighetsåtgärder som bidrar till minskad smittspridning. Och när vi går ärenden åt personer i riskgrupper, så att de tålmodigt och enklarare kan hålla sig fysisk distanserade, då hjälper vi till att dämpa det kommande trycket på sjukvården. Många drar sig in i det längsta för att be om hjälp, så det kommer an på oss andra att våga fråga vad vi kan hjälpa människor runt omkring oss med.

Näringsliv som ofrivilligt tvingats stanna upp

Även näringslivet befinner sig i en mycket utmanande tid. Region Östergötland med sitt regionala utvecklingsansvar intensifierar nu sina insatser för företags- och näringslivsstöd i avsikt att mildra effekterna av Covid-19. Vi har därför förstärkt vår företagsjour för hjälp och vägledningsexpertis till länets företagare. Förstärkningar till Almi och Nyförtagarcentrum är också vidtagna. Häromveckan lanserades även webbtjänsten https://matchajobben.nu/ – en tjänst där företagare med olika behov, föranledda av Coronapandemin, kan nå varandra för att matcha tillgänglig arbetskraft med tillgängliga uppdrag m.m. Målsättningen och förhoppningen med plattformen är att fler ska kunna behålla sin försörjning och att färre företag går i konkurs. En sammanställd information om de olika östgötska stöd som finns att tillgå för näringslivet återfinns på East Swedens hemsida:
https://www.eastsweden.se/artiklar/information-om-corona-for-foretagare

Påhälsning vid den operativa fronten

Ett intensivt arbete pågår löpande på den operativa fronten för att den östgötska hälso- och sjukvården ska kunna möta olika utvecklingsscenarion. En av de personer som i högsta grad är engagerad i det är liberalen Andreas Westöö som är yrkesverksam vid Katastrofmedicinskt centrum till vardags. Han har i omgångar tjänstgjort som stabschef i särskild sjukvårdsledning här i Östergötland. Andreas hälsar att många ombyggnationer av vårdlokaler sker för att skapa de förutsättningarna och de vårdplatserna som kan behövas vid ett accelererande förlopp av nya patienter. En sådan ombyggnation som beräknas vara klar i påskhelgen kommer innebär en rejäl utvidgning av intensivvårdsplatser. En förflyttning av hälso- och sjukvårdsmedarbetare sker också riktat mot intensivvård och intermediärvård (snäppet under intensivvård) för att förstärka bemanningsläget på dessa enheter. Andreas berättar också att en högprioriterad fråga är att utöka och säkra tillgången av sjukvårdsmateriel i olika former.

Inblick i det nationella arbetet

Jag förstår att det finns ett stort intresse av hur vårt parti arbetar även på nationell nivå med att hantera Coronapandemin och stävja dess negativa samhällskonsekvenser. En som är högst delaktig i det och som dagligdags är involverad i de frågeställningarna är vår sjukvårdspolitiska talesperson tillika riksdagsledamot Lina Nordqvist. Lina redogör i länken nedan för lite av det arbete som pågår på riksplanet:
https://ostergotland.liberalerna.se/wp-content/uploads/sites/239/2020/04/2020-04-lina-nordquist.pdf

Jag vill avsluta med ett litet videoklipp på några av de samhällshjältar som jag nämnde i början av brevet. Klippet visar en del av den omställning som Infektionskliniken på Universitetssjukhuset gjort, för att kunna möta denna mycket speciella situation. Imponerande minst sagt!
https://www.youtube.com/watch?v=KVGRdXjYlAk&feature=youtu.be

Vi hörs snart igen!

Var rädda om Er och ta hand om varandra,
Alexander Höglund (L)
Regionråd